Visual Studio

Visual Studio este un produs de dezvoltare integrat care oferă editare, cât şi designer pentru limbajele de programare. Poate fi folosit pentru aplicaţiile cu interfaţă grafică dar şi pentru aplicaţii consola pentru mai toate platformele Windows. Mai exact, Visual Studio cuprinde un set complet de instrumente de dezvoltare pentru generarea de aplicaţii Servicii Web XML, aplicaţii mobile, desktop şi aplicaţii ASP.NET.Mediul de dezvoltare integrat(integrated development environment-IDE) da voie la partajarea mijloacelor şi uşurează crearea de soluţii utilizând diverse limbaje de programare. Folosindu-se de caracteristicile NET Framework se ajunge la tehnologii care uşurează dezvoltarea aplicaţiilor web SML Web Services şi ASP cu Visual Developer.

Microsoft Visual Studio oferă suport pentru următoarele limbaje de programare:Microsoft Visual Basic, Microsoft Visual C++, Microsoft Visual Web Developer, Microsoft Visual C#  şi Team Foundation Server. În trecut sau folosit limbaje că Visual SourceSafe, Visual InterDev, Visual FoxPro,Microsoft Visual J++ şi Microsoft Visual J#.De asemenea, se oferă mediu de proiectare şi editare şi pentru limbajele Ruby, Python.Visual Studio poate fi găsit în mai multe variante după cum urmează: Premium, Professional,Express, Ultimate şi Test Professional.De remarcat faptul că de-a lungul timpului, o dată cu evoluţia produsului, au fost îmbunătăţite mai multe segmente din Microsoft Visual Studio.

Astfel, editorului pentru modelare, codare,testare şi devirusare s-a reuşit implementarea unui număr tot mai mare de aplicaţii. În ultimii ani, acest segment s-a dezvoltat foarte mult, fiind lansate variante pentru aplicaţiile business, pentru web-developeri şi pentru dezvoltatori. Sunt sisteme integrate care simplifică activitatea dezvoltatorilor şi duc automat la creativitate. În aceste condiţii, pot fi uşor dezvoltate aplicaţii business care cresc productivitatea. De asemenea, se reduc cheltuielile de execuţie dar în acelaşi timp şi riscurile. De menţionat că pentru Visual Studio s-au realizat add-on-uri care susţin şi alte limbaje de programare cum ar fi IronPython şi Crystall.